IN MEMORIAM: JOOP VAN DER TOGT EEN CLUBICOON MET EEN GROEN-ZWART HART

Op 21 oktober bereikte ons het droevige bericht dat is overleden ons erelid

Joop van der Togt.

Joop was medeoprichter van de supportersvereniging de Groen-Zwarten. Dat gebeurde in november 1973, het idee kwam naar boven, min of meer gedwongen door een autoloze zondag, tijdens een georganiseerde busdienst naar een uitwedstrijd van SVW 1. De naam Groen-Zwarten was een hint naar het toenmalig bestuur van SVW, het eerste elftal speelde toen nog in een paars tenue.

In het begin zorgde de supportersvereniging voor een bus waarmee supporters konden meereizen om een uitwedstrijd van SVW 1 te bezoeken. Na enkele succesvolle jaren werd hiermee gestopt en kwam de nadruk meer te liggen op het organiseren van acties.

Mede door het organiseren van deze acties werd er geld ingezameld. 20 jaar was Joop voorzitter en onder zijn leiding was de supportersvereniging fors gaan groeien. Het werd de vereniging die wat extra’s kon betekenen voor SVW. Met speciale aandacht voor de jeugd.

Bij de actie oud papier en lompen was hij zeer actief. In het begin met de privéauto en later met een geleende aanhanger op pad. Bij steeds meer SVW-ers kon oud papier bij hen thuis worden opgehaald en dat leidde tot aanschaf van een eigen aanhanger en later zelfs een eigen bus. Samen met Piet Mol en Cor Berkhout vormde Joop het supertrio die jarenlang vele kilo’s papier hebben ingezameld.

Een andere belangrijke actie die toen was opgezet is de poortloterij. Een actie waarbij tijdens de thuiswedstrijd van SVW 1 loten aan de poort worden verkocht. “Loten, loten, loten” en “voor de jeugd van SVW” is veel geroepen door Joop en Piet Mol om maar de aandacht te trekken. Met de prijzen van Piet van Vliet viel er altijd wat te winnen en daarnaast was het praatje aan de poort een aangenaam stukje vertier.

Bij de maandelijkse klaverjasdrives was Joop altijd nauw betrokken. Bij het “rad van avontuur” was er in de pauze volop spanning. Hij was daarbij de vaste prijsuitreiker van de te winnen prijzen. Samen met omroeper Piet Mol en raddraaier Cor Berkhout was dat een voorstelling op zich waarbij vaak hilarisch werd gelachen.

Joop was een SVW-er met hart en ziel die veel heeft betekent voor zijn cluppie. Hij was medeoprichter en oud-voorzitter van onze supportersvereniging. Wij zijn hem erg dankbaar voor zijn inzet. Joop is er niet meer maar de herinneringen aan hem zullen ervoor altijd blijven.

Bestuur
de Groen-Zwarte Maten
supportersvereniging van SVW ‘27

columns